Mètode de treball

El tema desenvolupat ha estat la cultura i el lleure entre els anys 1940-1960 a la nostra ciutat.

Les persones seleccionades, 12 mestres, 8 homes i 4 dones, pertanyen a estatus socials diferents i han estat vinculades al món cultural i social del període que ens ocupa. Gràcies a aquest fet, el projecte ha esdevingut més divers i ric, perquè ha copsat diferents punts de vista d’un mateix fet social, cultural o històric.

El projecte Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat ha format part del temari de l’àrea de socials dels alumnes de 4t d’ESO de l’escola Centre d’Estudis Mollet del curs 2012-2013. Hi han participat, 29 joves, 12 noies i 17 nois.

La primera part del projecte, la recerca del tema, s’ha treballat des de l’escola com el temari principal del 3er trimestre de l’àrea de socials dels alumnes de 4t d’ESO, amb la contextualització històrica de l’època de la postguerra i la dictadura al nostre país. Els alumnes han pogut adquirir els coneixements generals sobre l’època que ens ocupa per després poder focalitzar-la en la història de la nostra ciutat, tot des d’una vessant multidisciplinar ja que s’ha incorporat la recuperació de la història oral i el treball audiovisual.

El treball d’estudi local s’ha complementat amb el material publicat  pel Centre d’Estudis Molletans, en diferents articles i llibres sobre la història de Mollet.

Paral·lelament, la mateixa entitat va fer una jornada de treball sobre eines per a treballs de memòria oral per a l’escola amb l’objectiu de dotar el grup d’una metodologia i recursos bàsics per al desenvolupament d’un projectes d’aquestes característiques.

La segona part del projecte està basada en les reunions i espais de trobada, un treball previ per a l’elaboració del guió de les entrevistes enregistrades al plató de Vallés Visió.  El guió de les entrevistes, realitzat pels joves, amb l’orientació del tutor Pere Reyes, s’estructura en tres parts diferenciades. En primer lloc, una breu biografia personal. En segon lloc, la pregunta adreçada als mestres A què jugaven en aquella època? tema que ha estat transversal en totes les persones entrevistades. I, en tercer lloc, la pregunta sobre els diferents àmbits culturals i de lleure de l’època als quals aquests mestres estaven vinculats.

Entrevistes prèvies a les gravacions

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La part següent del projecte són les entrevistes enregistrades en el plató de Vallès Visió i a Ràdio Mollet, dos mitjans de comunicació locals. A més dels seus testimonis i vivències, els mestres han aportat documents gràfics: fotografies, llibres, objectes, etc., que reforcen les històries viscudes i els temes tractats.

Gravacions al plató de Vallès Visió i Ràdio Mollet

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tot aquest treball es pot consultar en aquest blog. Pretén ser un fons documental audiovisual per recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat, gràcies als testimonis de la nostra gent gran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s