Mètode de treball

El tema que s’ha desenvolupat a l’Institut Vicenç Plantada durant aquest curs 2018-2019 ha estat l’educació a Mollet sota el franquisme fins a la construcció del primer institut de la ciutat, el Vicenç Plantada. També trobarem una pinzellada sobre l’educació durant la República.

S’han seleccionat 15 mestres: 10 dones i 5 homes. Són persones grans de la nostra ciutat que mitjançant les seves vivències ens han explicat com era anar a escola a la seva època.

En col·laboració amb l’Institut Vicenç Plantada, hem treballat un projecte comú seguint aquest mètode de treball:

  • Incorporació de l’estudi sobre l’educació de la nostra ciutat a l’institut: recerques de fonts documentals i orals, sessions de treball amb periodistes i activitats paral·leles com cinefòrums, exposicions, xerrades, etc.
  • Entrevistes dels alumnes als mestres, abans de les gravacions, per conèixer millor el tema d’estudi.
  • Gravacions al plató de Vallès Visió TV.
  • Edició dels vídeos de les entrevistes.

La primera part del projecte, la recerca del tema d’estudi, s’ha treballat a l’Institut des de les assignatures de ràdio, literatura i cinema, i ACTIC. Hi ha participat l’alumnat de 4t d’ESO, 33 nois i 21 noies. Els alumnes han pogut adquirir els coneixements generals sobre l’estudi que ens ocupa:  l’educació sota el franquisme i la construcció del primer institut de la ciutat.

El treball d’estudi local s’ha complementat amb el material publicat  pel Centre d’Estudis Molletans a la revista Notes, volum 34, en el monogràfic sobre L’educació a Mollet. Passat, present i futur. En aquesta línia, a l’Institut, s’han fet dues jornades de treball sobre eines per a treballs de memòria oral i sobre fonts documentals, amb l’objectiu de dotar el grup d’una metodologia i de recursos bàsics per al desenvolupament d’un projecte d’aquestes característiques.

Els joves també han tingut el suport d’una formació d’una periodista i d’un realitzador audiovisual de Vallès Visió, una sessió de treball destinada a la preparació de les entrevistes.

En la xerrada Breu història de l’educació a Mollet, Rosa M. Securun i Jaume Noró, van fer un recorregut per l’educació a Mollet, des del franquisme fins als primers anys de la democràcia.

La segona part del projecte s’ha basat en reunions i espais de trobada, un treball previ per a l’elaboració del guió de les entrevistes enregistrades al plató de Vallés Visió TV, guió que han fet els joves amb la supervisió del Departament de Gent Gran, i que s’ha estructurat en dues parts diferenciades: en primer lloc, una breu biografia personal de cada un dels mestres participants i, en segon lloc, preguntes sobre com era anar escola en la seva època.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Entrevistes prèvies a les gravacions

La part següent del projecte són les entrevistes enregistrades en el plató de Vallès Visió. A més dels seus testimonis i vivències, els mestres també han aportat documents gràfics: fotografies, objectes, llibres, quaderns, etc., que reforcen les històries viscudes i explicades.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tot aquest treball es pot consultar en aquest blog. Pretén ser un fons documental audiovisual per recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat, gràcies als testimonis de la nostra gent gran.