Mètode de treball

El tema que s’ha desenvolupat a l’Escola Sant Gervasi durant aquest curs 2017-2018 ha estat El món de la moto a Mollet.

S’han seleccionat 16 mestres: 2 dones i 14 homes. Són persones grans de la nostra ciutat que mitjançant les seves vivències ens han explicat quina relació tenien amb el món de moto a Mollet: des de treballadors de les empreses Derbi i Ducson fins a pilots de l’època i emprenedors i emprenedores del sector de les dues rodes.

En col·laboració amb l’Escola Sant Gervasi, hem treballat un projecte comú seguint aquest mètode de treball:

  • Incorporació de l’estudi sobre el món de la moto de la nostra ciutat a l’institut: recerques de fonts documentals i orals, sessions de treball amb periodistes i activitats paral·leles com cinefòrums, exposicions, xerrades, etc.
  • Entrevistes als mestres dels alumnes als mestres, abans de les gravacions, per conèixer millor el tema d’estudi.
  • Gravacions al plató de Vallès Visió TV.
  • Edició dels vídeos de les entrevistes realitzades.

La primera part del projecte, la recerca del tema d’estudi, s’ha treballat des de l’institut des del departament de socials. Hi ha participat l’alumnat de 4t d’ESO, 62 nois i 58 noies. Els alumnes han pogut adquirir els coneixements generals sobre l’estudi que ens ocupa per centrar-se després en la història de la nostra ciutat i la seva relació amb el món de les dues rodes. El treball d’estudi local s’ha complemetat amb el material publicat  pel Centre d’Estudis Molletans a la revista Notes, volum 33, en el monogràfic sobre La indústria de la bici i la moto a Mollet. En aquesta línia, a l’Institut, s’han fet dues jornades de treball sobre eines per a treballs de memòria oral i també fonts documentals, amb l’objectiu de dotar el grup d’una metodologia i de recursos bàsics per al desenvolupament d’un projecte d’aquestes característiques.

Els joves també han tingut el suport d’una formació i l’experiència  d’una periodista i d’un realitzador audiovisual de Vallès Visió. Una sessió de treball destinada a la preparació de les entrevistes.

En la xerrada Breu història del món de la moto a Mollet, Glòria Isern, del Museu Isern de la Moto, va fer un breu recorregut dels inicis del món de les dues rodes a Mollet fina a l’època de màxim esplendor.

Tant els joves com els mestres van poder conèixer la història de l’empresa DERBI a partir del documental Tots som DERBI.

La segona part del projecte s’ha basat en  reunions i espais de trobada, un treball previ per a l’elaboració del guió de les entrevistes enregistrades al plató de Vallés Visió TV, guió que han fet els joves amb la supervisió del Departament de Gent Gran, i que s’ha estructurat en dues parts diferenciades: en primer lloc, una breu biografia personal de cada un dels mestres participants i, en segon lloc, preguntes sobre la seva relació amb el món de la moto.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Entrevistes prèvies a les gravacions

La part següent del projecte són les entrevistes enregistrades en el plató de Vallès Visió. A més dels seus testimonis i vivències, els mestres també han aportat documents gràfics: fotografies, objectes, revistes, etc., que reforcen les històries viscudes i explicades.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tot aquest treball es pot consultar en aquest blog. Pretén ser un fons documental audiovisual per recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat, gràcies als testimonis de la nostra gent gran.