Mètode de treball

El tema que s’ha desenvolupat a l’Institut Gallecs durant aquest curs 2016-2017 ha estat El Carnaval de Mollet: la seva història, la seva iconografia, les celebracions relacionades, etc.

S’han seleccionat 14 mestres: 10 dones i 4 homes. Són persones grans de la nostra ciutat que mitjançant les seves vivències ens poden explicar les diferents maneres de celebrar el Carnaval des de l’època de la República fins a l’actualitat. Ens han explicat com eren les disfresses que utilitzaven, els balls relacionats i  les anècdotes més divertides.

En col·laboració amb l’Institut Gallecs,  hem treballat un projecte comú per poder desenvolupar diferents tertúlies seguint aquest mètode de treball:

  • Incorporació del temari sobre el Carnaval a la nostra ciutat a l’ institut: recerques, reunions, activitats paral·leles com cinefòrums, exposicions, sessions de treball, etc.
  • Entrevistes als mestres, prèvies a les gravacions per tal de conèixer millor el tema per part dels alumnes.
  • Gravacions al plató de Vallès Visió TV.

La primera part del projecte, la recerca del tema, s’ha treballat des de l’institut. L’objectiu era consolidar els coneixements curriculars dins la matèria de Serveis Comunitaris de l’alumnat de 4t d’ESO, 62 noies i 57 nois. Els alumnes han pogut adquirir els coneixements generals sobre el tema que ens ocupa per, després, poder focalitzar-los en la història de la nostra ciutat, des d’un vessant interdisciplinari, ja que el treball audiovisual i les noves tecnologies s’han incorporat a la recuperació de la història oral.

El treball d’estudi local s’ha complementat amb el material publicat  pel Centre d’Estudis Molletans en diferents articles i llibres sobre la història de Mollet.

Paral·lelament, s’ha fet una jornada de treball sobre eines per a treballs de memòria oral per a l’institut, amb l’objectiu de dotar el grup d’una metodologia i de recursos bàsics per al desenvolupament d’un projecte d’aquestes característiques.

En la xerrada Història del Carnaval i els seus elements identiraris Jaume Noró, mestre activista i estudiós del Carnaval i Marta Busquets, tècnica d’Equipaments Culturals de Mollet van explicar al joves els orígens de la celebració del Carnaval, la seva evolució i els elements identitaris que el fan únic i singular.

Tant els joves com els mestres van poder conèixer les diferents maneres de celebrar el Carnaval a Catalunya amb el visionat d’un documental que va tenir lloc en la sessió de cinefòrum

Els joves també han pogut  comptar amb la formació i l’experiència  d’un periodista i d’un realitzador audiovisual en una sessió de treball destinada a la preparació de les entrevistes.

La segona part del projecte s’ha basat en  reunions i espais de trobada, un treball previ per a l’elaboració del guió de les entrevistes enregistrades al plató de Vallés Visió TV.  El guió de les entrevistes, fet pels joves amb la supervisió dels professors, s’ha estructurat en tres parts diferenciades. En primer lloc, una breu biografia personal de cada un dels mestres participants. En segon lloc, la pregunta sobre la seva relació amb el Carnaval, tenint en compte sobre? quin vessant podien donar més informació segons les seves vivències personals i en tercer lloc, l’anècdota més destacada dels Carnavals viscuts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Entrevistes prèvies a les gravacions

La part següent del projecte són les entrevistes enregistrades en el plató de Vallès Visió TV i als estudis de Ràdio Mollet, dos mitjans de comunicació locals. A més dels seus testimonis i vivències, els mestres han aportat documents gràfics: fotografies, objectes, etc., que reforcen les històries viscudes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Gravacions al plató de Vallès Visió

Procés de treball

Tot aquest treball es pot consultar en aquest blog. Pretén ser un fons documental audiovisual per recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat, gràcies als testimonis de la nostra gent gran.