L’experiència de l’Institut Gallecs

“M’ho dius i me n’oblido, m’ho ensenyes i ho recordo, m’hi involucres i ho aprenc”

Benjamin Franklin

Durant el curs 2016-2017 s’ha desenvolupat el projecte Els Nostres Mestres: El Carnaval a Mollet, projecte que s’ha emmarcat dins la matèria de 4t de Servei Comunitari.

Quan l’Ajuntament ens va proposar el projecte, vam veure de seguida que es tractava d’una molt bona oportunitat per a l’alumnat d’establir contacte i apropar llaços amb el municipi, mitjançant el coneixement de la memòria oral de la gent gran, a través de la figura dels mestres, els ciutadans de Mollet .

Aquesta oportunitat, permetia no només establir un intercanvi generacional entre els alumnes i els ciutadans més veterans del municipi, sinó també crear tot un conjunt de vincles i lligams amb un Mollet del Vallès molt desconegut per ells.

A més de les diferents activitats proposades per l’Ajuntament, l’alumnat ha anat treballant els continguts d’aquest projecte des de classe; ha consultat dades del Centre d’Estudis Molletans, informació a Internet…; ha assistit a exposicions i xerrades; ha fet entrevistes als mestres… L’objectiu bàsic des de l’Institut Gallecs ha estat sensibilitzar i establir vincles amb el municipi, aprofitant la recuperació de la memòria oral a través dels ulls dels mestres.

A més, els alumnes han descobert diferents espais municipals on s’han desenvolupat les activitats , la importància del treball del Centre d’Estudis Molletans en la recuperació i el manteniment dels arxius històrics del municipi, ila necessitat i la importància de les relacions entre les diferents generacions per no perdre tot allò que no està escrit en els llibres i que forma part de la història i la identitat del municipi.

La implicació de tot l’alumnat de 4rt, tot i ser complicada pel que fa a l’organització, pel gran nombre de participants en el projecte, ha valgut la pena , ja que ha permès apropar més els llaços amb el municipi i els seus ciutadans, ja que al capdavall, estimem i respectem tot allò que coneixem.

Eva M. Lahuerta,

coordinadora de 4t ESO i professorat de Servei Comunitari

Veure Escola Sant Gervasi, Escola participant al 2017-2018 El món de la moto a Mollet

Veure Institut Mollet, Institut participants al 2015-2016 L’Aigua a Mollet

Veure Institut Aiguaviva de Mollet, Institut participant al 2014-2015 El Tèxtil a Mollet

Veure Centre d’Estudis Mollet, Institut participant al 2013-2014 Cultura i Lleure