L’experiència de l’Escola Sant Gervasi

Al llarg del curs 2017/2018 hem desenvolupat el projecte Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat, que s’ha coordinat des de l’àrea de Ciències Socials de l’Escola Sant Gervasi.

Aquest ha estat un projecte molt diferent del que acostumen a ser els projectes escolars, ja que l’han portat a terme persones de diverses generacions, cooperant entre elles. Als nostres alumnes els ha permès relacionar-se amb un grup de persones heterogènies i han tingut l’oportunitat de copsar de primera mà el valor que va representar la indústria de la moto i la bicicleta a la nostra ciutat. En conèixer i establir relació amb els mestres hem pogut treballar de forma pràctica i activa el mètode d’investigació històric oral. Els alumnes han descobert la memòria oral com a mètode eficient i pràctic per conèixer la història més propera i han comprovat que no tot el coneixement es troba als llibres o a internet.

L’actitud receptiva i engrescadora dels mestres ha ajudat molt als nostres alumnes, que s’han sentit protagonistes de la recerca històrica, de la cerca digital, i de la preparació i l’enregistrament digital de les entrevistes. Tot i això, també hem de dir que la implicació en aquest projecte ha suposat, a nivell organitzatiu, un gran esforç -aconseguir encabir les diferents activitats dins de les programacions de les classes ordinàries-, que ha valgut la pena.

En aquest projecte els nostres alumnes han desenvolupat les tasques de preparació i realització d’entrevistes, redacció i edició de vídeos. A mesura que ha anat avançant el curs, els nostres alumnes han adquirit tota una sèrie de coneixements que van més enllà del currículum establert pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Ha estat, per tant, un esforç considerable que els ha permès assolir molts coneixements històrics i periodístics.

Finalment, volem agrair públicament l’empenta, l’entrega i la il·lusió que han transmès els mestres dia a dia al llarg d’aquest projecte. Ells són els veritables protagonistes de la història de la nostra ciutat.

Departament de Socials de l’Escola Sant Gervasi

Veure Institut Gallecs. Institut participant al 2016-2017 El Carnaval de Mollet

Veure Institut Mollet. Institut particopant al 2015-2016 L’Aigua a Mollet

Veure Institut Aiguaviva de Mollet, Institut participants al 2014-2015 El Tèxtil a Mollet

Veure Centre d’Estudis Mollet, Institut participant al 2013-2014 Cultura i Lleure