Les colònies tèxtils del Llobregat

Visita cultural a les colònies tèxtils del Llobregat: Can Vidal, Viladomiu Nou i l’Ametlla de Merola

 

El 18 d’octubre de 2014, El Museu Joan Abelló, el Centre d’Estudis Molletans i El Lledoner van programar una sortida cultural comentada a les colònies tèxtils del Llobregat: Can Vidal, Viladomiu Nou i l’Ametlla de Merola, a la qual van participar-hi 36 persones, 28 dones i 8 homes.
Des de l’any 1995, a Can Vidal s’explica com eren la vida i el treball en una colònia tèxtil als inicis del segle XX. Una extensa passejada per la colònia Vidal ens serveix per mostrar, a través d’espais com l’escola, la fàbrica o els habitatges, la realitat d’un moment històric d’importància cabdal per a la història contemporània dels nostre país i la seva industrialització.

La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou és un edifici centenari que es va construir com a residència per a la família propietària de la colònia, quan hi feien estada, i que ha estat rehabilitat com a Centre d’Interpretació dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l’Alt Llobregat, construïdes entre Berga i Balsareny.

El grup va finalitzar el recorregut amb la visita a l’Ametlla de Merola, una de les colònies tèxtils més emblemàtiques del Berguedà i del conjunt de les colònies del Llobregat. De la mà d’un antic treballador de la colònia, Mateu Fité, van visitar tots els racons de la colònia i van descobrir, també, la seva història o el patrimoni cultural de la colònia des de fa més de cent anys.

 

Els alumnes de l’Institut Aiguaviva també van visitar la Colònia Vidal i van poder veure els telers, els diferents espais de la colòni i conèixer tot el procés de producció del sector tèxtil de mitjans de segle passat, tema que desenvolupen des de l’octubre de 2014 quan es va iniciar la 2a edició del projecte, Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat.