Contextualització històrica

La societat de la postguerra a Mollet es caracteritza per la penúria econòmica, amb una estructura de poder dirigida pels militars, els quals, mitjançant els governs civils i les estructures locals de la Falange, governaven la població. Es prohibí l’ús públic del català en un intent de destruir la personalitat lingüística de Catalunya.

A Mollet del Vallès, com a molts altres llocs, la població quedà dividida entre vencedors i vençuts. D’entre els vençuts, els qui havien agafat el camí de l’exili i els qui tingueren menys sort i acabaren en camps de concentració nazis. L’any 1952, hi havia refugiats molletans a Perpinyà que intercanviaven experiències amb els components de l’equip de futbol que s’hi desplaçà.

La guerra havia acabat,  però la fam continuava. A les restriccions elèctriques, a les deficiències en el subministrament de l’aigua potable i a escoles sobrecarregades d’alumnes, s’hi afegia el problema de l’habitatge. L’agricultura era l’activitat econòmica tradicional fins a la primera meitat del segle XX. Mollet va passar de 6.132 habitants durant els anys quaranta a 8.358 habitants durant els anys seixanta. Es produí un creixement lleu. Tot aquest panorama configurava la realitat quotidiana del nostre poble fins als anys cinquanta.

A partir dels anys seixanta Mollet experimenta el major desenvolupament: creixement industrial, demogràfic, econòmic i urbanístic de la seva història.

Malgrat tot el que havia passat, hi havia un desig de refer la vida, d’oblidar el passat i seguir endavant. Conscients de les dificultats en trobar feina i poder menjar, es buscaven espais per a les estones d’oci, i és en aquests espais on es trobava la millor manera d’oblidar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s